Inlägg från våra advokater
Vi är mycket engagerade i humanjuridik och familjerätt – och delar med oss om aktuella nyheter, forskning, spaningar och kunskap i området.
Varför behöver en bouppteckning upprättas?
Vid händelse av ett dödsfall av en familjemedlem eller en närstående är det självfallet inte lätt att hantera sorgen och att samtidigt ta tag i allt det praktiska som tillkommer med ett dödsfall. I syfte att bidra till förståelse kring en av de sakerna som behöver hanteras, upprättandet av en bouppteckning, ska jag nedan redogöra för varför bouppteckningen relativt skyndsamt behöver upprättas samt vad funktionen bakom bouppteckningen egentligen är.
GROV KVINNOFRIDSKRÄNKNING- AVGÖRANDE FRÅN HÖGSTA DOMSTOLEN
Vad är grov kvinnofridskränkning? Om en man utsätter en kvinna, som han har eller haft en nära relation med, för upprepade kränkningar av hennes personliga integritet, kan mannen dömas för ett brott som heter grov kvinnofridskränkning. Kränkningarna som omfattas i brottet är exempelvis misshandel, ofredande, hemfridsbrott eller sexuellt tvång och det krävs att brotten haft till syfte att allvarligt skada kvinnans självkänsla.
Är det rekommenderat att upprätta flera original av ett testamente?
”Det uteblivna umgänget”
I en ny dom från Högsta domstolen prövades om vårdnaden ska flyttas från en förälder, som inte medverkade när barnen skulle ha umgänge med den andra föräldern. Högsta domstolen beskriver också varför man anser att socialtjänsten hade misslyckats i det här fallet.
Bevisvärdering av barns muntliga utsagor
Exponering för fysiskt och psykiskt våld kan få allvarliga konsekvenser för barns framtida utveckling och hälsa. Barn är en särskilt utsatt grupp och det är samhällets ansvar att skydda barn mot våld, kränkningar och utnyttjande.
Vad innebär jämkning enligt 12 kap. 2 § äktenskapsbalken?
Bodelning mellan makar aktualiseras både vid skilsmässa och vid dödsfall. Vid bodelning mellan makar skiljer man på giftorättsgods och enskild egendom. Om det inte finns någon enskild egendom genom exempelvis äktenskapsförord eller villkor i gåva eller testamente är huvudregeln att all egendom som makar äger utgör giftorättsgods. Utgångspunkten är då att all egendom ska delas lika mellan makarna vid en bodelning.
Nygammal på jobbet!
Efter flera år som barnrättsjurist på organisationerna ECPAT och Friends har jag nu kommit tillbaka till Insulander Lindh Advokatbyrå. En arbetsplats som jag inte lämnade för att jag ville bort utan för att jag ville arbeta mera förebyggande och proaktivt för barns rättigheter. Vi advokater och jurister som arbetar med humanjuridik kommer i princip alltid in när något redan har hänt och det handlar främst om att göra allt man kan för att minimera, reparera och åtgärda i den situation klienten befinner sig i just nu. Jag var nyfiken på vad man kan göra för att den situationen inte ens ska uppstå.
Pensionsrätter i bodelning
Hur man ska hantera pensionsrätter vid skilsmässa är en inte helt okomplicerad fråga. Men den kan vara nog så viktig. Pensionsrätter kan representera stora värden och vara helt avgörande för att en make ska kunna få en ekonomiskt trygg tillvaro. Det är därför viktigt att veta vad ens pension skulle bli - både om man fortsätter som gift livet ut och vid en skilsmässa.