18 mars 2015

Varför ska det behöva bli så in i helskotta dyrt med boutredningar och bodelningar?!

När dödsbodelägare inte kan komma överens om hur arvet ska skiftas, eller när f d makar eller sambor inte kan komma överens om bodelningen, kan en advokat förordnas till boutredningsman respektive bodelningsförrättare av tingsrätten.

Boutredningsmannen ska utreda boet och hjälpa dödsbodelägarna med ett arvskifte. Bodelningsförrättaren ska hjälpa f d makar eller sambor med bodelningen. Kan en samförståndslösning mellan parterna inte nås, meddelar advokaten ett tvångsbeslut.

Rättsskyddet (i hemförsäkringen) täcker inte boutredningsmannens eller bodelningsförrättarens arvode. Först när det finns ett tvångsbeslut kan man få en prövning i domstol och då kan som regel försäkringsbolagens rättsskyddsförsäkring utnyttjas för parternas ombudskostnader.

Förfarandet hos domstolen kostar inte mer än ansökningsavgiften. Domare och domstolens handläggare arbetar utan att det kostar parterna något. Advokaten som förordnats som boutredningsman eller bodelningsförrättare kostar och tar betalt för sitt arbete. Advokatarvode debiteras för boutredningsman och bodelningsförrättare på samma sätt som när advokaten är ombud för en klient.

Boutredningsmannen och bodelningsförrättaren debiterar regelmässigt genom delfakturor och förskott. Om dödsboet saknar tillgångar som täcker boutredningsmannens kostnader eller parterna inte betalar bodelningsförrättaren, kan denne inte fortsätta sitt arbete, då advokater precis som andra uppdragstagare måste få betalt för sina tjänster.

Skillnaden för en part i en boutredning eller bodelning är dock att man som dödsbodelägare eller part i bodelning inte ensam kan styra över advokatens tid. I dödsboutredningar drabbas kvarlåtenskapen och vad som blir kvar att fördela. I bodelningar har parterna ett solidariskt betalningsansvar för bodelningsförrättarens arvode och faktureras med lika stora summor. Motparts agerande påverkar och ett ofokuserat, förhalande och rättshaveristiskt agerande från en motpart kan medföra att kostnaderna blir onödigt höga och ibland inte står i proportion till vad parterna tvistar om. Samtidigt måste parterna få ta del av och få komma med sin inställning till vad motparten har anfört.

I många fall är det dessutom så att ett flertal advokater är involverade i ett och samma förfarande. Dels boutredningsmannen eller bodelningsförrättaren, dels parternas egna ombud. Advokatarvoden beräknas efter tidsåtgång och erfarenhet. Ju längre tvisten pågår, desto dyrare blir det. Oavsett om man tvistar om 50 000 kr eller 5 miljoner kronor.

Frågor som ofta föranleder omfattande diskussioner mellan parterna, men som sällan står i proportion till dess ekonomiska värden, är fördelningen av lösöret och bohaget. Det kan, om man hårdrar det hela, innebära att man betalar tre, ibland fler, advokater några tusenlappar per timme för att argumentera om vem som ska tillskiftas en soffa som i bodelningen värderas till några hundralappar.

Även frågor som bottnar i känslomässiga oförrätter dyker ofta upp och tar tid i anspråk i boutrednings- eller bodelningsförfarandet. Det gäller då att förstå att boutredningsmannen eller bodelningsförrättaren inte kan skipa moralisk rättvisa, utan endast har att fatta beslut i de rättsliga frågor som anges i lagen.

Det innebär att parterna bör fundera över vilka frågor man vill och kan få prövat av boutredningsmannen eller bodelningsförrättaren och om det är motiverat med hänsyn till det ekonomiska värdet och de kostnader det får i förfarandet. Parterna styr till stor del själva över processen! Genom att komma väl förberedd till sammanträden, tillhandahålla den information och de underlag som efterfrågas, besvara de frågor som ställs, hålla sig till de rättsliga frågeställningar som kommer upp och försöka att förhålla sig saklig även i känslosamma situationer, bidrar man till att förfarandet förs framåt och leder till en överenskommelse eller ett beslut.

Alexandra Lyckman

Inlägg av Alexandra Lyckman

27 augusti 2024

”Det uteblivna umgänget”

I en ny dom från Högsta domstolen prövades om vårdnaden ska flyttas från en förälder, som inte medverkade när barnen skulle ha umgänge med den andra föräldern. Högsta domstolen beskriver också varför man anser att socialtjänsten hade misslyckats i det här fallet.

Alexandra Lyckman
20 oktober 2023

Förenklad och billigare bodelningsprocess

”Det är för krångligt och för dyrt att ta ut skilsmässa” löd rubriken på DN Debatt i början av året. Artikelförfattarna Malin Bergman och Charlotte Ljung efterfrågade en översyn av bodelningsprocessen, såväl avseende hur lång tid den får ta och hur mycket den får kosta.

Alexandra Lyckman
10 oktober 2022

Barns rätt till olika föräldraskap och målet att inte tvista om barn i domstol

Ämnet föräldraskap och barns rättigheter är ständigt aktuellt och mycket har hänt under de senaste decennierna. Barns rättigheter har stärkts. Barnkonventionen och modern lagstiftning har förändrat hur vi ser på barns rätt att komma till tals och få information.

Alexandra Lyckman
25 oktober 2021

Barnets vilja kontra föräldrarnas samförstånd

I en familj finns det ofta många olika viljor. Hur dessa olika viljor ska beaktas är en intressant fråga. Barn ses idag som autonoma individer och rättighetsbärare. De har rätt att komma till tals i frågor som rör dom själva. Tanken är god och grundläggande. Men det har väckt en praktisk fundering hos mig som medlare.

Alexandra Lyckman
4 november 2020

Mindre konflikt och lägre kostnader – vi har receptet

Vi är humanjurister, intresserade av människor, relationer, människoöden. Vi tolererar inte orättvisa och lidande. Vi värnar de svaga och utsatta. Vi månar om barn, barns rättigheter och barns välmående.

Alexandra Lyckman
25 november 2019

Målsägandebiträde och särskild företrädare

Barn som utsatts för brott kan företrädas av egna ombud som antingen utses till målsägandebiträde eller till särskild företrädare. På Advokatdagarna som hölls i oktober 2019 fick vi, Anna Hellron Wikström och undertecknad, möjlighet att hålla ett seminarium om dessa typer av uppdrag och vad som skiljer dom åt. Här kommer en kort sammanfattning.

Alexandra Lyckman
placeholder
25 september 2018

Barns mående när föräldrar tvistar

I juni i år deltog min kollega Mia och jag i en vidareutbildning i Budapest för medlare i internationella vårdnadstvister. Det är alltid givande att träffa andra praktiserande jurister och medlare. Man lär sig mycket om vilka likheter och olikheter som finns i olika länder och kulturer. Tvista om barn gör man i de flesta.

Alexandra Lyckman
placeholder
14 december 2017

Framtidsfullmakter

Många har funderingar vad som händer om man blir sjuk och inte längre kan se efter sina rättsaffärer. Man vill i så fall gärna anförtro någon närstående att se efter ens angelägenheter. Den 1 juli 2017 trädde en lag om framtidsfullmakter ikraft. Efterfrågad av klienter, ifrågasatt av kollegor. Några kollegor har till och med bestämt sig för att inte medverka till att upprätta framtidsfullmakter.

Alexandra Lyckman
placeholder
19 december 2016

Gemensam vårdnad innebär inte att barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna

Många föräldrar blandar ihop växelvist boende med gemensam vårdnad. I detta blogginlägg förklarar vi skillnaden och vad respektive innebär.

Alexandra Lyckman
placeholder
11 april 2016

Vårdnadsutredningen – hur går den till egentligen?

För ett tag sedan fick jag möjlighet att få lyssna på vår tidigare kollega Kajsa Laxhammar, som numera arbetar hos Socialstyrelsen. Hon berättade vilka föreskrifter det finns gällande vårdnadsutredningen.

Alexandra Lyckman
9 oktober 2014

Iakttagelser från family court i New York

Hej! Från New York! Efter en ordentlig säkerhetskontroll fick vi veta att många olika slags ärenden med anknytning till familjen hanteras i family court. Förutom vanliga vårdnads- och umgängesärenden även omhändertagande av barn, kontaktförbud, familjevåld mm.

Alexandra Lyckman
placeholder
1 augusti 2014

Det bästa sättet att lösa internationella vårdnadstvister!

Maj 2014 deltog Alexandra Lyckman i Lepca-konferensen i Haag för advokater som arbetar med barnbortförandeärenden. Lepca står för Lawyers in Europe on Parental Child Abduction. Det var den första konferensen i sitt slag, men inte bara europeiska advokater deltog.

Alexandra Lyckman
placeholder
15 november 2013

Underhåll till barn och f d maka när man bor i olika länder

Det blir allt vanligare med internationella familjesammansättningar. Om relationen avslutas uppkommer ofta frågor om underhåll till barn och f d maka.

Alexandra Lyckman
placeholder
7 april 2013

Advokatens skyldigheter

Vad kan du förvänta dig av en advokat? Advokatyrket är en rolig och omväxlande utmaning! Vi träffar många olika typer av människor, i olika livssituationer och med vitt skilda förutsättningar. Samtidigt ställs vi advokater inför olika juridiska, moraliska, etiska problem!

Alexandra Lyckman
placeholder
10 augusti 2012

Rättshjälp

Har man inte råd att själv betala advokatarvodet är man beroende av en rättsskyddsförsäkring eller att staten beviljar rättshjälp. Men endast om man har en mycket begränsad ekonomi kan man räkna med ekonomiskt stöd från staten.

Alexandra Lyckman
placeholder
7 februari 2012

Att tvista om barn

Belönar rättssystemet fel förälder?

Alexandra Lyckman
placeholder
17 april 2010

Förvärrar advokater konflikter?

DN skriver i en artikel 2013-04-11 om att advokater anklagas för att förstärka konflikten mellan föräldrar som strider om sina barn - för att kunna debitera mer. Både domare och advokater uttalar i artikeln att detta är ett problem.

Alexandra Lyckman

Kontakta oss

Vad vill du fråga om? Gör ett eller flera val i rutorna

Ange en kort bakgrund till ditt ärende

Ange dina kontaktuppgifter

Ange motpartens uppgifter

Skickar

Meddelandet skickat

Vi hör av oss snart!

Något gick fel

Prova igen, om fel kvartsår kontakta oss via e-post eller telefon.

@insulanderlindh